Popular Posts

Saturday, 23 December 2017

Fikiranku ... "Aku sayang korang"

Utk dikenang ... "Aku sayang korang" ~ada sesetengah perkara dalam hidup kita harus kekal dalam ingatan.

Lukisan kartun di atas adalah masa laluku ... cermin tingkap ... pasu bunga arwah bonda ... pokok2 bunga dan jenisnya ... selipar dan  pakaian yang di pakai ... cara kami berinteraksi ... adalah antara kenangan terindah. Tiap kali kukenang akan mengingatkan aku akan rasa sayangku pada mereka.😊

Bagi aku dan mungkin orang2 sepertiku , merakam peristiwa atau apa jua kisah dan kebiasaan yg berlaku adalah antara priority dalam hidup.

Kisah lalu ... kisah zaman kanak2 atau mungkin zaman remaja dan bla bla bla ... pasti tidak kan berulang. Umur yang semakin meningkat dan ingatan yang semakin lemah mulai meluputkan satu demi satu kenangan yang tersimpan di album ingatan.

Berapa ramai antara kita mulai mengorak langkah menuju jalan sendiri sebaik sahaja tamat sekolah menengah? ... atau ketika kita sudah bekerja, punya duit sendiri, sewa rumah asing daripada keluarga ... atau setelah kita berumahtangga, mengikut pasangan masing2 dan menempuh dunia  'sendiri', jauh dari keluarga asal kita?
Tentu ramai kan?
Kesibukan bekerja...urusan anak2 dan pelbagai tanggung jawab lain semakin menjarakkan kita. Mujur teknologi sekarang boleh dimanafaatkan buat  merapatkan ukhuwwah dan hubungan silaturrahim.
Namun jangan hairan ... andai ikatan yang ada di hati dan ingatan adalah longgar atau langsung tidak bersimpul, semua itu tiada makna...secanggih manapun teknologi atau semudah mana pun kemudahan untuk berhubung ... bertemu ... berkumpul apatah lagi  mengambilberat satu sama lain tidak akan terlaksana.
Pada ketika itu , alasan 'biasa' adalah ... kami tidak ada masa, nak rehat pun tak cukup dan bla bla bla ...

Pernah dengar ... kalau benar sayang , kalau benar cinta, lautan api pun sanggup direnang?
Orang sanggup merendahkan ego, menanggung malu, memaafkan dan mengharungi apa jua rintangan dan kesusahan demi orang yang disayang?
Pada aku ... ini adalah kayu pengukur paling ringkas , mudah dan tepat.
Pernah tanyakan pada diri ... ada tak kita berkira demi memastikan ikatan yang terbina terus kekal dan utuh?
Pernah kita telepon mak ayah kita atau adik beradik kita semata2 hanya untuk bertanya khabar? ...
 atau kita adalah kategori orang yang akan telepon mereka bila ada satu2 isu yang harus dibincang atau diselesaikan?

Adakah kita akan bersabar dan terus berbaik sangka dengan memberikan pelbagai alasan pada diri kita sendiri  walaupun logiknya di pandangan mata dan fikiran kita, sah2 pihak tertentu melakukan kesalahan dan keburukan.
Atau ... kita terus menghukum tanpa usul periksa ... tanpa bukti?.
Lebih parah lagi andai sangkaan2 buruk tanpa bukti dihebahkan pada pihak lain. Pastinya menjerumuskan kita akan perbuatan fitnah dan menghancurkan hubungan sedia ada.
Seharusnya kita berlaku adil ... bukti...peluang membela diri harus diberi. Jadilah manusia yang berpegang pada prinsip, 'Jangan mudah menghukum'.

Hrmmm...apa sebenarnya yang ingin kusampaikan?
Dah macam bebelan tanpa arah. Haishhhh!!!
Okey ... point:
1. Hargai keluarga dan hubungan yang terbina
2. Jadilah manusia adil. Amalkan untuk tidak menghukum tanpa bukti.
3. Biasakan diri untuk tidak menghebahkan perkara yang tidak pasti, kelak menjadi fitnah dan merosakkan hubungan.
Dan
4. Rakam kisah hidupmu di kotak ingatan atau dalam bentuk apa jua buat kau renung dan dijadikan panduan.
-peace-
>__<No comments:

Post a Comment