Popular Posts

Tuesday, 20 October 2015

Lukis jea ... redah

Lukis jea ... redah ...

Redah ...
Dunia hari ini bukan lagi dunia pilihan
Suka...tidak suka ... apa pilihan yang kamu ada?
Hari ini kita diselubungi asap jerebu ... semua akibat kebodohan manusia ... sekolah tutup, ulangkaji terbimbing oleh para guru tidak dapat dijalankan, peperiksaan terpaksa ditunda ... hmm ... siapa yang untung?. Jangan ingat para guru suka bila sekolah ditutup saat2 genting cam ni. SPM dah dekat...kalau result tak mencapai ETR yang disasar, siapa yang akan berpeluh menjawab?
Nak salahkan jerebu?
Hmm...alamatnya tahun depan kerja berlipat ganda.

Pun begitu ada anak murid (kelas2 depan) ambil cuti jerebu ini sebagai peluang. Ulangkaji sendiri...masa sendiri, pilihan subject sendiri. Tak.perlu ikut rentak cikgu tapi ikut rentak sendiri.
Malangnya ramai malah majoriti murid terutamanya kelas sederhana ke bawah...lepak, meronda dalam jerebu , tidur sampai tinggi hari ... dan membuang masa begitu saja.
Golongan ini memang perlu paksaan untuk belajar.

Boleh cikgu pas tugas tu pada mak ayah?
Bila keluar result, kita sama2 pikul ... cikgu kata , "Alhamdulillah...tahun depan kita mantapkan lagi strategi. Harap anak didik tak.putus asa. Mak ayah tolong galakkan anak2 untuk teruskan belajar ke peringkat lebih tinggi"
Mak ayah, "Alhamdulillah...terima kasih cikgu. Betullah, apa yang ditanam, itulah yang dituai. Takpe, kami cari jalan agar anak kami boleh sambung belajar"
Kalau itulah yang terjadi ... ^__^

Itu baru kisah jerebu ... belum lagi kisah bumi tempat kita berpijak ini bergolak dengan masalah mata wang yang terus menjunam ... haishh! Bila nak naik?
Harga barangan melambung tinggi. Cuba bawa rm 50 ke kedai. Apa yang dapat kita beli?. Setakat 2 ekor ayam n sedikit sayur2an. Kicap pun sebotol dah rm 10.00 ... mana ada benda yang murah lagi?
Tapi nape beli ayam sampai 2 ekor?
Yelah ... bil ahli rumah aku 11 orang. Sekor ayam boleh potong 14 (itupun.kecil). Kalau nak makan berlauk tengahari n malam, takke kena beli 2 ekor.
Laaa...nape tak beli ikan je?
Ikan?
Siapa kata ikan murah?
Gi tengok harga ikan di pasaran.
Ikan bilis jea boleh beli berekor2! >__<

Hmm ... inilah dunia kini ... bukan pilihan lagi.
Itu belum lagi cakap bab jenayah , rasuah , politik kotor n bla bla bla ...
Cukuplah...sebagai rakyat biasa...cakap yang biasa2...pasal hal anak2 sekolah...pasal barang pasar mahal ....ngeh ngeh ngeh

Hmm ... sempena jerebu ni dan sebagai motivasi kepada aku untuk menanda kertas 3 fizik PAT. Aku lukis gambar di atas , belanja pengunjung blog ni ... kuda yang tabah!.
Tapi kenapa lukisan kuda tu?.
Bunga ke... kereta ke...rumah banglow ke... tak de?
Hmm...kuda sebab dia binatang hebat n kuat. Laut ... sebab laut tu indah.
Di sebalik jerebu ... ada laut yang indah.


                                -peace-
                                  >__<

Cukuplah merapu ... nak sambung wat keja sekolah.