Popular Posts

Sunday, 27 December 2015

Lukisan jea dan fikiranku ... Pulanglah! Pulanglah!

Lukis jea ... pulanglah! Pulanglah!
Salam buatmu ...
Izinkan aku mencoret warkah buat dirimu yang entah di mana. Barangkali akan ada ketikanya engkau terbacakan coretanku ini maka tika itu akan fahamlah engkau akan maksud yang ingin aku sampaikan.

Sudah acapkali aku mendengar keluhan demi keluhan yang terbit dari seorang tua yang lama kau tinggalkan ... mungkin juga telah kau pinggirkan dari lubuk hatimu.
"Ada kau dengar berita tentangnya?"
"Di manalah agaknya dia sekarang ..."
Apa yang boleh kujawab?
"Maaf ... saya tidak tahu. Langsung tidak dengar khabar beritanya"
"Huhhhh ... ". Keluh orang tua itu sebelum berlalu pergi. Sedih melihat orang tua itu berlagak gagah, berlalu bagai tiada apa mengganggu benaknya. Kesal rasaku kerana tidak dapat memberi khabar gembira buatnya.
Sebaliknya engkau?
Adakah pernah terbit rasa sesal itu di hatimu?
Apa sudah lupakah engkau bahawa tanggungjawabmu kepada orang tua itu tidak pernah terpadam walau sebesar manapun beban yang kau galas dibahu?.

Tahukah engkau , luluh rasa hatiku bila ada yang mengkhabarkan padaku , orang tua itu selalu termenung memikirkanmu. "Manalah dia?". Suaranya bagaikan tidak terkeluar dek saratnya rindu yang membara dalam jiwa. Meronta hatinya menanti khabar berita darimu. Sudah berbulan kau pergi begitu saja ... tega sungguh hatimu. 

Kau mungkin tidak akan faham rasa hati seorang tua itu kerana kau sendiri tidak pernah punya kesempatan untuk menjadi seorang tua kepada insan lain. Bukan niatku menghinamu tapi menurutku , langkahmu telah tersasar jauh. Kau harus segera kembali.

Kau kenal orang tua itu ... bagaimana sikapnya , apa yang telah dilalui dalam hidupnya. Satu ... satu ujian melanda. Tiap kali orang tua itu tabah menghadapi segalanya ... walau ada ketika dia kecundang. Dia bukan manusia sempurna. Dia sama seperti kau ... aku , tidak lepas dari berbuat silap. Namun itu bukan alasan untuk kau meninggalkannya. Apatah lagi hilang begitu saja.
Jangan kau fikir musibahmu bukan ujian buatnya. Bukankah orang tua itu telah menghabiskan sebahagian hidupnya buat kau?. Mengiringi tiap langkahmu dengan doa. Apa sudah putuskah harapmu terhadap doanya?

Akhir coretanku ... pulanglah. Pulanglah! Pulanglah!
Selagi mata orang tua itu belum tertutup. -peace-
>__<

Cerita hidup kita tidak berakhir di dunia ini
kelak segalanya akan dipertanggungjawabkan kembali