Popular Posts

Monday, 14 September 2015

Lukis jea ... terbanglah bersamaku

Lukis jea ... terbanglah bersamaku...

Hari ini ruang atmosfera dikuasai jerebu.
KPM telah mengarahkan agar murid2 negeri Selangor , Putrajaya, Kuala Lumpur dan Melaka tidak perlu hadir ke sekolah.
Hmm...guru2 pula?
Arahan 1: guru2 semua wajib hadir seperti biasa dan dikehendaki menguruskan murid2 yang tidak dapat maklumat untuk pulang dengan selamat. Sekiranya segalanya selesai, guru2 bolehlah balik. Namun segala meeting dan taklimat perlu berjalan seperti yang dirancang.  Oleh kerana murid2 tiada, pihak pentadbiran sekolah mengarahkan  kantin sekolah ditutup.

Arahan 2: tetiba keluar arahan kedua, hari ini adalah hari bertugas guru. Semua guru tidak boleh balik sehingga tamat sesi persekolahan.
Kami .... okey aje tapi .... 'kebulurnya'!
Mana tidaknya, majoriti guru tidak akan sempat mengambil sarapan pagi di rumah. Biasanya kami akan makan nasi di kantin (sarapan pagi merangkap makan tengahari terus). Malangnya hari ini kantin diarah tutup!.
Mujur juga aku ada bawa sebuku roti gardenia coklat 70sen ke sekolah.
"Makan nantilah bila dah lapar sangat",fikirku lalu roti tu aku letakkan di tepi meja.
Tetiba ... "eh! Ada sesiapa ada kudapan?. Lapar sangat ni. Takut gastrik lak kang". Terdengar suara seorang teman. "Hmm...saya ada roti. Jomlah kita kongsi".
Tetiba roti gardenia 70sen ini menjadi amat bermakna. Maka makanlah kami berdua....^__^

Arahan 3: Oleh kerana kantin ditutup, guru2 boleh keluar sekolah secara bergilir2 untuk makan. Tulis nama di pondok jaga. Hmm ... itu berita baik....
"Siapa nak keluar makan, nak kirim beli!". Tetiba semua orang sibuk bertanya sana sini siapa yang hendak keluar. Malangnya tiada siapa yang menyahut.
Hmm ... memang cam ginilah cikgu. Selalu sangat terperap kat sekolah (sekurang2nya dari pukul 7:20hingga 2:00 petang) ,tiap hari makan mesti di  kantin sekolah. Di beri peluang lepak n makan di luarpun hampir tiada yang pergi.

Jam dah pukul 10:00 pagi...perut makin lapar. Kepala mulalah nak pening. Aku yang sedang menyiapkan laporan kajian tindakan 'iqra' untuk kelas 4 Harmoni dah tak mampu nak fokus. Sejak umur semakin meningkat ni, perut memang tak boleh kosong ... lambat makan mulalah kepala pening. Nak hilangkan rasa lapar ni akupun mengambil sehelai kertas A4 lalu mula melukis.
Tu ... gambar burung terbang kat atas tu ... dan mulalah berangan...."kalaulah aku boleh terbang...mesti best. Lagi best kalau terbang dengan orang yang sejiwa ngan aku". Sejiwa bagaimana?. Sama2 ingin terbang! Sama2 ingin lihat dunia dari atas dengan sayap sendiri-tak aci kalau naik kapal terbang!

Tetiba...terdengar suatu suara yang amat menggembirakan. "Saya nak order domino pizza, ada sesiapa nak order sama?!"
Hahaha...gembiranya. Makan pizza hari ini!
"Sesungguhnya rezeki itu memang telah tertulis"
Alhamdulillah.


Corat coret hari ini.
Inilah secebis daripada kehidupan kami...para guru.-peace-
>__<